A-ţi lua viaţa în propriile mâini

Pentru cei interesaţi în a înţelege legile biografiei, a fost tradusă în limba română cartea A-ţi lua viaţa în propriile mâini. Lucrul la propria biografie”, de Gudrun Burkhard. Reproduc aici „Cuvântul înainte”:

„Lucrul cu biografia a devenit o activitate de mare actualitate. Apar numeroase cărţi şi scrieri cu această tematică, iar cursurile şi prelegerile oferite sunt foarte solicitate. Acest fapt se întâmplă deoarece această activitate nu este importantă pentru oameni doar în perioadele de criză şi restrişte sau pentru a învinge un destin greu. Mai curând, ea este de folos celor care caută o aprofundare în cunoaşterea de sine şi care, în acelaşi timp, doresc să-şi stimuleze şi să-şi lărgească interesul şi înţelegerea pentru alţi oameni şi pentru situaţiile lor de viaţă.

Autoarea a scris această carte în totalitate din activitatea sa practică. Experienţa sa de medic se poate observa uşor în fundal. Ea vorbeşte nemijlocit din propria prelucrare a antropologiei antroposofice si a legilor de dezvoltare a biografiei expuse în această carte. Este important pentru autoare să ridice în conştienţă momentele luminoase, precum şi aspectele de umbră ale fiecărei biografii. Astfel, omul poate reuşi să găsească acces la aceste două laturi ale vieţii, pentru a integra şi învăţa să recunoască însemnătatea în propria biografie şi a aspectelor rele şi întunecate ale acesteia. ca urmare, în descrierile şi exemplele sale, autoarea pleacă întotdeauna de la situaţii concrete de viaţă. Cititorul este condus până la locul în care se simte impulsionat să gândească mai departe singur şi să-şi ia biografia în propriile mâini, ca pe un câmp de activitate.

În partea a doua a acestei lucrări sunt oferite indicaţii metodice privind lucrul autoarei cu propria biografie, care permit oricui să înceapă această activitate. Gudrun Burkhard a pus bazele medicinii antroposofice în Brazilia. Acolo, ea a iniţiat activitatea plină de succes de la clinica „Tobias”, care a devenit un centru de medicină antroposofică. În ultimii ani, autoarea s-a dedicat îngrijirii bolnavilor de cancer, dieteticii, precum şi lucrului biografic, iar pentru aceasta a înfiinţat clinica de îngrijire si recuperare „Artemisia”. De atunci, ea şi-a lărgit activitatea de susţinere de cursuri şi prelegeri şi în afara Braziliei, în Europa, fiind invitată pentru lucrul biografic, în special în Elveţia, Germania, Spania şi Portugalia.

Pentru Gudrun Burkhard, o preocupare permanentă a fost ca activitatea sa medicală din Brazilia să rămână într-o legătură spirituală constantă cu obiectivele Secţiunii de medicină de la Goetheanum. Fie ca perspectiva sa asupra lucrului biografic să se alăture într-un mod constructiv cercului publicaţiilor de limbă germană pe această temă. (Michaela Glockler, Secţiunea de Medicină de la Goetheanum, Dornach, Elveţia – August, 1992)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *